Voeding en de microbiota

Waar het ooit begon

Het eerste contact met bacteriën vindt plaats tijdens de geboorte (hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er ook al in de baarmoeder bacteriën voorkomen), als de baby via de vagina het modellichaam verlaat. Daar bevinden zich veel verschillende soorten bacteriën die nu ook op en in het pasgeboren kind terecht komen. Vervolgens komt de pasgeboren baby in contact met de huid van de moeder waar zich ook een grote variatie van bacteriën bevindt. De eerste ronde van “besmetting” vindt zijn voltooiing als de baby de eerste borstvoeding krijgt. Kleine kinderen hebben de neiging hun omgeving te herkennen met hun mond. Alles wordt geproefd en gelikt en zo komen nieuwe bacteriën naar binnen. Als kinderen overgaan op vast voedsel komen ze in aanraking met weer andere bacteriën en dit heeft ook invloed op de bacteriën die daar al aanwezig waren en nu andere soorten voeding krijgen. Hierdoor kunnen sommige bacteriën beter groeien en andere weer wat minder. Zo rond het tweede en derde levensjaar ontstaat een min of meer volwassen microbiota waarvan de samenstelling gedurende een lange periode van het leven constant blijft. Alleen op oudere leeftijd neemt het aantal soorten bacteriën in onze darmen weer af.

Je bent wat je eet

Ken je de uitspraak “je bent wat je eet” nog? Dit geldt nog het meest voor de samenstelling van je microbiota en wat dit voor invloed heeft op je lichaam. Tot aan je tweede en derde levensjaar ben je dus druk bezig met het maken van een blauwdruk van je microbiota. Heb je hierna geen invloed meer op de samenstelling van je microbiota? Dat is gelukkig niet zo. Met voeding en andere leefstijl interventies kun je invloed uitoefenen op de groei van goede en slechte bacteriën. Eenzijdige voeding leidt bijvoorbeeld tot een eenzijdige microbiota. En een hoge diversiteit van je microbiota is juist zo belangrijk voor een gezond lichaam!

Bacteria rule the world?

Of in elk geval je lichaam… Er zijn bacteriën die onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden. In de meeste gevallen gaat dit om stimulering van het immuunsysteem. Ook kunnen ze de darmgezondheid bevorderen, onder andere door het produceren van korte keten vetzuren als acetaat en propionaat die door andere bacteriën weer gezet kunnen worden tot butyraat. Veel van deze bacteriën zijn de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het maken van gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi, kefir en natuurlijk yoghurt. Vandaar dat deze producten ook als gezonde voeding gezien worden!

Verschillende bacteriën in onze darmen kunnen stoffen maken die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Zo zijn er bacteriën die verschillende vitamines (K, B12, Foliumzuur) en aminozuren produceren. Ook zijn er bacteriën die signaalstoffen produceren die herkend worden door het zenuwstelsel en bijvoerend aangeven dat we verzadigd zijn of de peristaltiek bevorderen. Andere signaalstoffen kunnen morgen voor prikkels naar de hersenen die onze stemming beïnvloeden.

Onderzoek doen

Zo zie je maar dat je microbiota veel zegt over je eigen welzijn. Bij MyMicroZoo kun je via een ontlastingstest je eigen samenstelling laten testen. Wij lezen dit rapport samen uit en vertalen het voor je in een plan van aanpak dat in je dagelijkse leven past. We helpen je met vragen als “hoe kan ik mijn samenstelling positief verbeteren”, “wat is de samenhang tussen mijn klachten en mijn microbiota?”. Wij geven je voedingsadvies en andere levensstijl interventies die je samenstelling te verbeteren.