In de ban van het vasten

 
vasten.jpg
 

Gister hebben we weer kunnen kijken naar een mooie aflevering van Dokters van Morgen. Deze keer een verdieping over het onderbroken vasten of intermittent fasting.

Iets dat al eeuwen bestaat, in Duitsland al jaren als therapie wordt toegepast en eigenlijk al zo oud is als de mensheid is nu echt een hype aan het worden in Nederland. Waarom omarmen wij het vasten bij Health Stories? En is het eigenlijk wel gezond om niet te eten?

Wat is onderbroken vasten of intermittent fasting?

Als je slaapt dan vast je eigenlijk al. Vanaf 16 uur niet eten zie je positieve resultaten in het lichaam door het zogenaamde Fasting Induced Adipocyte Factor. Als deze FIAF actief is dan staat je lichaam namelijk in de vetverbrandingsmodus. Na 72 uur ga je ook spieren afbreken dus dan is het beter om weer iets te eten.

Het is de bedoeling dat je tijdens deze 16 uur geen calorieën tot je neemt dus je kunt wel koffie, thee en water drinken (zonder suiker en melk uiteraard).

Positieve effecten van vasten

Het is een makkelijke manier om je lichaam naar de vetverbrandingsmodus te brengen. Normaal verbrand je koolhydraten. Deze raken op en je kunt dan nog een ding doen: vet verbranden. Sporters kunnen zo het vasten gebruiken om hun sportprestaties te verbeteren. Tijdens het sporten heb je dan geen sportgel en bananen nodig want je lichaam kan vet verbranden dus heeft genoeg energie tot zijn beschikking. Het vasten is uitermate geschikt als preventief middel tegen welvaartsziekten, het verlaagt insuline, maakt je cellen weer insuline gevoeliger en lijkt cholesterol (LDL) te verlagen.

Manieren van vasten

Je kunt kiezen uit verschillende manieren van vasten. Benieuwd welke manier van vasten bij je past? Lees dan onze vorige blog over intermittent fasting.