Supplementen

 
IMG_7537.jpg
 
 
 

Hoe kies je een voedingssupplement?

Steeds meer mensen ervaren de kracht van gezonde voeding op hun gezondheid. Maar voor velen zijn voedingssupplementen nog onbekend terrein. Voedingssupplementen zijn een aanvulling op de voeding. En worden ingezet als therapie. Ondanks gezond en gevarieerd te eten schiet onze voeding tekort in de hoeveelheid vitamines en mineralen. De oorzaak hiervan is gronduitputting, luchtvervuiling, snelle groei en langdurige opslag en transport van voeding. Zo bevat een broccoli tegenwoordig nog maar 73% minder calcium dan vroeger.

Er zijn tegenwoordig veel voedingssupplementen verkrijgbaar. De kwalitatieve verschillen tussen de producten zijn vaak groot. Een goed voedingssupplement bevat geen onnodige toevoegingen zoals suiker, zout, gist, zetmeel of gluten. Het bevat, waar mogelijk, natuurlijke grondstoffen. Zo wordt de kwaliteit van vitamine E bijvoorbeeld voornamelijk bepaald door het feit of het 100% natuurlijke vitamine E (d-tocoferol) of synthetische vitamine E (dl-tocoferol) is. Natuurlijke vitamine E is in het lichaam twee tot drie maal actiever dan de synthetische vorm.

Ook synthetische geur, kleur en smaakstoffen horen niet thuis in het voedingssupplement. Let op dat het vrij is van GMO (genetische manipulatie). Er zijn supplementen die in het lichaam nog omgezet moeten worden. Door verstoringen in het lichaam is deze omzetting lastig. Daarom werken wij vaak met supplementen die al omgezet zijn zodat er geen stapeling plaats vindt.

Er is ook een verschil in mineraalverbindingen. Je hebt verschillende verbindingen zoals oxides, sulfaten en fosfaten. Sommige verbinden worden niet goed door de darmen opgenomen en poep je dus zo uit, zonde dus.