Leefstijlinterventies als medicijn?

In een tweeluik van het programma Radar wordt er gesproken over cholesterol en wat je zelf kunt doen om LDL (het ‘slechte cholesterol’) te verlagen en je gezondheid te verbeteren. In deel 1 van Radar Extra over cholesterol(verlagers) gaat Antoinette Hertsenberg op zoek naar antwoorden op vragen over de werkzaamheid van cholesterolverlagers, waaronder statines.  Deze medicijnen worden door meer dan 2 miljoen mensen geslikt in Nederland. In deel twee wordt er gekeken naar mensen met een te hoog cholesterol die hun voedingspatroon aanpassen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een bouwsteen die belangrijk is voor je lichaam. Je lichaam maakt het zelf en je neemt het op uit voeding. Cholesterol bestaat uit LDL (dit wordt ook wel 'slecht' cholesterol genoemd) en HDL (dit wordt ook wel 'goed' cholesterol genoemd). Een te hoog 'slecht' cholesterol zou een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengen. Een hoog cholesterol is geen ziekte. Het vergroot wel je risico op vernauwde bloedvaten en hart- en vaatziekten. Maar dit ontstaat in combinatie met de oorzaak hiervan: een slechte leefstijl.

Schokkende cijfers

2,1 miljoen Nederlanders slikken cholesterolverlagers, 1 miljoen Nederlanders hebben Diabetes, 1 op de 3 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk en de helft van de Nederlanders is te zwaar. Massaal wordt er gedacht dat oud worden gepaard gaat met ziekten. “Het hoort er nu eenmaal bij”… niet dus! In de uitzending van Radar hebben ze de leefstijl van jagers-verzamelaars uit Ghana en Tanzania vergeleken met die van ons. Wat blijkt? Mensen worden daar anders oud. De typische ziektes zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten komen hier niet voor. Tot op veel hogere leeftijd blijven zij fitter en gezonder. Waarom? Zij leven zoals de oermens. Staan op met de zon, gaan naar bed als de zon onder gaat. Het leven verloopt rustiger en ze eten zoals ons lichaam dat kent: af en toe in overvloed en af en toe in schaarste. Daarnaast bewegen ze dagelijks veel in de buitenlucht en drinken ze alleen water.

Wat kun je zelf doen?

Wij zijn geen jager-verzamelaars uit Tanzania maar wat kunnen we hier doen om zo gezond en natuurlijk mogelijk te leven? Eet onbewerkt voedsel zoals de natuur dit bedoeld heeft. Laat alle pakjes en zakjes (waar altijd teveel suiker en zout in zit) staan. Eet niet vaker dan 3 keer per dag en sla af en toe eens je ontbijt over. Ons lichaam is ervoor gemaakt om in schaarste te leven. Eten is er nu in overvloed en daar beginnen veel van de (moderne en westerse) gezondheidsproblemen.

risicobepaling

Bepaal je cardiovasculaire profiel om een inschatting te krijgen naar je risico voor hart- en vaatziekten. Middels een vingerprik testen we:

  • high sensitive C-reactief proteïne (hs-CRP) bepaling (ontstekingswaarde)

  • HbA1c-bepaling (gemiddelde glucosewaarde)

  • lipidenprofiel (totaal-, HDL-, LDL-cholesterol, triglyceriden)